De Tsjernobylramp

De explosie
Op 26 april 1986 vond de grote kernramp in Tsjernobyl plaats. Tsjernobyl ligt in Oekraïne (aan de grens met Wit-Rusland). Door een menselijke fout explodeerde één van de vier reactoren van de kerncentrale.

Radioactiviteit
De ramp werd in de wereld het eerst opgemerkt toen wetenschappers in Zweden een verhoogde radioactiviteit in de atmosfeer waarnamen. Tot dat moment was de wereld onwetend gehouden van deze ramp.
De hoeveelheid radioactiviteit die vrijkwam was 30 à 40 maal de hoeveelheid van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Verspreiding radioactieve wolk
Na de explosie in de kerncentrale kwam een enorme radioactieve wolk vrij. Deze radioactieve wolk dreef vanuit Tsjernobyl eerst richting het noorden, boven het zuiden van Wit-Rusland. Later werd de wolk door de wind in vele richtingen uiteengedreven.
Door de regen is 70% van alle radioactiviteit neergekomen op Wit Rusland!
De besmette gebieden zijn waarschijnlijk groter dan de door de autoriteiten aangewezen gebieden. De radioactiviteit is er nog steeds veel hoger dan de Nederlandse normen.

Besmet gebied
Wit-Rusland is het land dat het meest besmet is door de nucleaire ramp van Tsjernobyl. Meer dan 20% van alle gecultiveerde (landbouw) gronden werd besmet, in totaal meer dan 45.000 km²! (qua oppervlakte ongeveer zo groot als Nederland).
In het enorme radioactief besmette gebied is in bepaalde delen het stralingsgevaar zo groot dat de zones tot verboden gebied zijn verklaard. Grensposten bewaken de toegangen. In de buitenste rand van de zones mag men niet permanent wonen, maar er wel af en toe naar toe.
Stralingskaart

Aantal inwoners in besmet gebied
Op het tijdstip van het ongeval leefden 2,2 miljoen mensen in dit gebied. Aan het begin van 1996 leefden nog steeds 1,84 miljoen mensen, inclusief bijna 500.000 kinderen, in de besmette gebieden. Nu leven hier nog 1,5 miljoen mensen.

Honderdduizenden mensen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland moesten worden geëvacueerd. 43 dorpen zijn vijf jaar na de ramp geëvacueerd. De rijke bewoners waren in de gelegenheid alles achter zich te laten en elders in het land, in gezond gebied, een nieuw bestaan te beginnen. Zij die zich dit niet konden veroorloven waren verplicht in de buurt te blijven en met alle onzekerheden verder te leven.
Bij die 43 dorpen is men aanvankelijk begonnen de besmette woningen met grote shovels letterlijk onder de grond te stoppen. Toen dit te kostbaar werd ging men over tot verbranding, als alternatief. Op het moment dat men zich realiseerde dat hiermee de radioactiviteit slechts werd verplaatst, besloot men alles maar gewoon te laten staan.

Echtpaar Deze mensen werden vanuit hun dorp, waar ze generaties lang geleefd hebben,geëvacueerd naar een flat in Minsk. (foto www.chernobyl.info)
Een indrukwekkende film van de bbc over de ramp kun je hieronder bekijken, tevens heeft de VTM heeft een documentaire gemaakt Tsjernobyl 20 jaar later hieronder de documentaire in 2 delen