Terug naar Info

Project 2014

Film halen Kinderen uit Rubel:

Nieuws 10-12-2013:

De kinderen project 2014 komen uit de plaats Rubel  ( Klik hier om de plaats op googlemaps te bekijken )

Informatie over het dorp Rubel

De plaats Rubel ligt 18 km ten oosten van Stolin, aan de oevers van Chakva rivier die uitmondt in Garyn rivier. Het dorp is zeer oud, het is bekend sinds 1458, in die tijd was de naam van het dorp  Liobra ( Liouber ) , dat later omgevormd tot Rubel. Rubel is een groot dorp, het bestaat uit 1.421 woningen, waar 3.702 mensen wonen. Het dorp is het agrarische centrum van de streek. Er is een middelbare school in het dorp met 581 kinderen ( 6-18 jaar) die daar naar school gaan, waarvan 200 naar de lagere school gaan.  Op de school werken 68 leraren. Het huidige gebouw van de school werd gebouwd in 1980. Er zijn 2 kleuterscholen in het dorp voor kinderen van 3-6 jaar oud, waarvan een in het gebouw van de middelbare school. In Rubel is een cultureel centrum, een bibliotheek , een medisch centrum ( 3 artsen en 20 verpleegkundigen en doktersassistenten ) en een drogisterij. In Rubel zijn 2 Russisch-orthodoxe kerken in het dorp . Sint Michael kerk werd gebouwd in 1796 en is nu een historisch monument. De Hemelvaart kerk werd gebouwd in 1996. Er zijn ook verschillende huizen van Gebed ( Evangelische , Baptisten en de Zevende Dag Adventisten gemeenschappen ) in het dorp. In Rubel zijn diverse winkels, 12 staats en 7 private,en een postkantoor. industriële ondernemingen zijn niet in Rubel of in de buurt , dus geen werkplekken voor de mensen . De meeste families hebben grote kassen waar ze komkommers ( soms tomaten ) voor de markt kweken. In de tuinen staat onder anderen kool en wortelen wat ze ook verkopen op de markt. Dergelijk werk geeft veel meer inkomen dan het werk bij een kwekerij van de staat. In de zomer de meeste mensen in Rubel bezig zijn in hun kassen en tuinen , wanneer de zomer voorbij is , gaan veel van de mannen als bouwvakkers aan het werk in andere delen van Wit-Rusland, de vrouwen proberen ook om wat extra geld te verdienen door te gaan oogsten voor particuliere boeren of staatsbedrijven.

Een aantal andere klassen zijn al eens naar Nederland geweest, in 2007 en 2009 ( Oldambt )

Foto’s van de plaats en omgeving hebben we gemaild gekregen van Olga (onze tolk) waarvoor dank

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

In januari-februari 2014 hopen we opnieuw een groep kinderen in Holten en Rijssen te mogen verwelkomen. Het blijft belangrijk dat deze kinderen 8 weken in een gezonde leefomgeving verblijven. Hierdoor krijgt hun gezondheid een flinke oppepper. Bovendien is het voor hen een bijzondere ervaring, waarbij ze veel nieuwe indrukken opdoen. De kinderen verblijven in gastgezinnen en zijn in de leeftijd van 8-10 jaar. Ze gaan overdag naar school en krijgen les in hun eigen taal.’s Middags is er een activiteitenprogramma.

Inmiddels hebben we de gastouders gevonden die de kinderen een warm huis willen geven.

Op maandag 6 Januari zullen we vertrekken naar witrusland om de groep kinderen op te halen voor het nieuwe project. We komen dan weer met de kinderen aan in Holten op Zaterdag 11 januari, en op 3 maart 2014 gaat de bus met kinderen weer terug naar hun ouders.

Het VOG formulier:   aanvraagformulier-vog-Tsjernobyl Holten  Om het formulier voor de Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen te downloaden.( deze kunt u uitprinten en invullen, u kunt ook een exemplaar toe gemaild krijgen met handtekening ( mail dan even met het verzoek naar gastouders@…., waarna de aanvraag bij de gemeente kan worden ingediend )