Wit-Rusland

vlag_wit-rusland

Wit-Rusland of Belarus was een van de oorspronkelijke Sovjet-republieken. Het land telt 9,8 miljoen inwoners. In de hoofdstad Minsk wonen 1,7 miljoen mensen.
Wit-Rusland ligt ten oosten van Polen. De oppervlakte is 207.600 vierkante kilometer. Wit-Rusland is 6,1 keer zo groot als Nederland.
Er wordt Wit-Russisch en Russisch gesproken.
80% van de bevolking is (Wit-)Russisch Orthodox. Daarnaast wonen er Rooms- en Grieks-katholieken, protestanten, joden en moslims.

images

Klimaat
Wit-Rusland ligt in de overgang van een landklimaat naar een zeeklimaat, met koude winters en vochtige zomers. De gemiddelde temperaturen schommelen van -7° C in januari tot 19° C in juli. Van december tot april ligt er sneeuw. De natste maanden zijn juni en augustus.

Planten en dieren
Op de landbouwgronden van Belarus wordt voornamelijk graan en vlas verbouwd. In de bossen zijn allerlei paddestoelen, bessen, noten en bloemen te vinden. Op het platteland zijn pluimvee, schapen, varkens en runderen te vinden.
In het wild leven onder meer wolven, vossen, wilde zwijnen, herten, bevers, otters en dassen.

Staatsinrichting
Belarus is een republiek. Het is sinds 25 augustus 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De grondwet is aangenomen op 28 maart 1994.
Alexander Loekasjenko is de president. De president wordt voor een periode van 4 jaar gekozen. Omdat een president niet meer dan twee termijnen aan de macht mag zijn, hield Loekasjenko op 21 oktober 2004 (dezelfde dag als de parlementsverkiezingen) een referendum waarin hij het volk vroeg een grondwetswijziging door te voeren om de termijnenlimiet af te schaffen. Een ruime meerderheid van de bevolking (79,42%) was vóór de grondwetswijziging, die daarna werd doorgevoerd.
Op 19 maart 2006 werden verkiezingen gehouden. Uitslag: Loekasjenko won de verkiezingen met minstens 80% van de stemmen.

images (1)Het “Plein van de Overwinning” in Minsk

Economie
Wit-Rusland is economisch sterk afhankelijk van Russische steun. Rusland levert voordelig aardolie. Daarvoor in ruil kunnen de Russen gratis gebruik maken van pijpleidingen onder de Wit-Russische bodem. De Wit-Russische economie is nog sterk op de communistische leest geschoeid met een groot aantal staatsbedrijven en strenge regelingen.

Informatie: nl.wikipedia.org/wiki/Belarus